Zgadnij co gotujemy? (3)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Już po raz kolejny staram się rozbawić Was zagadkami. Oto pytania, które być może poszerzą Waszą wiedzę kulinarną. Kto pierwszy przyśle prawidłowe odpowiedzi na adres internet@polityka.com.pl – otrzyma książkę kulinarną z dedykacją i autografem. Dwie oficyny: Nowy Świat oraz Prószyński i S-ka przeznaczyły na nagrody książki nas obydwojga, czyli Adamczewskich.

* Małmazja to:
 a) mocne słodkie wino fiołkowe;
 b) pracownica orientalnej cukierni; 
 c) rumuńska potrawa z mielonej kukurydzy.                                     

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Ostatnie proste

Wygląda na to, że zwrot nastąpił wieczorem 26 marca, gdy w Kanale Zero wywiadu Krzysztofowi Stanowskiemu – który sam kandyduje w wyborach – udzielił rosnący w sondażach lider Konfederacji Sławomir Mentzen.

Wojciech Szacki

* Farfalle to:
 a) fajansowe talerzyki deserowe;
 b) włoski makaron w kształcie motylka;
 c) naczynie do gotowania na parze.

* Wereszczaka to:
 a) potrawa podawana późną nocą, na zakończenie uczty, zrobiona z kiełbasy, półgęska i kaszy jęczmiennej;
 b) litewska wódka ziołowa;
 c) dziewczyna podkuchenna służąca w szlacheckim dworze na wschodnich rubieżach.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj