Zgadnij co gotujemy? (3)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Już po raz kolejny staram się rozbawić Was zagadkami. Oto pytania, które być może poszerzą Waszą wiedzę kulinarną. Kto pierwszy przyśle prawidłowe odpowiedzi na adres internet@polityka.com.pl – otrzyma książkę kulinarną z dedykacją i autografem. Dwie oficyny: Nowy Świat oraz Prószyński i S-ka przeznaczyły na nagrody książki nas obydwojga, czyli Adamczewskich.

* Małmazja to:
 a) mocne słodkie wino fiołkowe;
 b) pracownica orientalnej cukierni; 
 c) rumuńska potrawa z mielonej kukurydzy.                                     

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Diabeł i raj Katarzyny Gärtner

83-letnia dziś Katarzyna Gärtner, słynna kompozytorka „Małgośki” i wielu innych przebojów, tuła się po domach przyjaciół i stara odzyskać dom, studio oraz swój dorobek artystyczny.

Violetta Krasnowska

* Farfalle to:
 a) fajansowe talerzyki deserowe;
 b) włoski makaron w kształcie motylka;
 c) naczynie do gotowania na parze.

* Wereszczaka to:
 a) potrawa podawana późną nocą, na zakończenie uczty, zrobiona z kiełbasy, półgęska i kaszy jęczmiennej;
 b) litewska wódka ziołowa;
 c) dziewczyna podkuchenna służąca w szlacheckim dworze na wschodnich rubieżach.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj