Zgadnij co gotujemy? (4)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Po raz czwarty postaram się rozbawić Was zagadkami. Oto tycząca się kulinariów seria pytań. Kto pierwszy przyśle prawidłowe odpowiedzi na adres internet@polityka.com.pl – otrzyma książkę kulinarną z dedykacją i autografem. Dwie oficyny: Nowy Świat oraz Prószyński i S-ka przeznaczyły na nagrody książki nas obydwojga, czyli Adamczewskich.

* Łupacz to:
a) przyrząd do łupania orzechów; 
b) ryba atlantycka z rodziny dorszy; 
c)  tort z wielu warstw wafli i czekolady.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Krew jego na nas

Od 400 lat mieszkańcy Oberammergau u podnóża Alp inscenizują najsłynniejszą Mękę Pańską świata. Jeszcze całkiem niedawno grający Żydów nosili na głowach diabelskie rogi. A kolejne pokolenia Niemców debatują, czy można się pozbyć antysemityzmu z Ewangelii.

Marek Orzechowski z Monachium

* Turbot  to: 
a) ryba  wyglądająca jak duża flądra;  
b) przyrząd do mielenia i kruszenia twardych serów; 
c) turecki deser z miodu i owoców

* Auszpik  to:
a) szpikulec do badania twardości pieczonego mięsa; 
b) galareta; 
c) szef kelnerów w luksusowej restauracji.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj