Stół smakołyków

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Jedziemy na wakacje, a tam czeka na nas stół smakołyków.

Jeszcze zimno. Czasem pada nawet śnieg. W nocy temperatura spada poniżej zera. Mało kto myśli o letnich podróżach. Ale ja wiem z długoletniego doświadczenia, że to najlepsza pora by myśleć o wakacjach. Jeśli dziś znajdziemy miejscowości, w których będziemy chcieli spędzić lato, to miejsca w hotelach jeszcze są wolne. No i rezerwacja w marcu spowoduje, że zapłacimy mniej niż gdybyśmy to robili w czerwcu lub lipcu. A i bilety lotnicze bukowane na kilka miesięcy przed startem kosztują znacznie mniej. Dzięki takiej przezorności, nie mającej żadnego związku ze skąpstwem, zaoszczędzimy niebagatelne sumy, które będziemy mogli spożytkować w czasie urlopu, wydając je w polecanych niżej knajpkach na niewyobrażalne wprost smakołyki. Tak zachowują się łasuchy. Dla nich właśnie jest dzisiejszy odcinek blogu „Gotuj się!”, w którym proponuję wędrówkę moim szlakiem. Ciepłym i smakowitym.

photo_restaurant_old.jpg

BORDEAUX
La Tupina
6 rue Porte de la Monnaie tel.(0-0 33) 556 91 56 37
Adres internetowy: http://www.latupina.com/ Czynne cały tydzień w godzinach od 12 do 14 i od 19 do 23
Nazwa wskazuje na rodowód baskijski. Emblematem restauracji jest kociołek. Wiele dań gotuje się na żywym ogniu. Królują ryby ale są też mięsa i wspaniała dziczyzna. M.in. zapomniane już w Polsce ptaszki – ortolany i bekasy. Dania popisowe szefa kuchni to kaczka z rusztu i przegrzebki na różne sposoby.

brasserie_les_beaux_arts_47015.jpg

TULUZA
Les Beaux Arts
1 quai de la Daurade tel. (0-0 33) 561 21 12 12
Adres internetowy: http://www.brasserielesbeauxarts.com/
Nad brzegiem Garonny biegnie ulica Dorady. Szefujący od 16 lat tej najlepszej (to oceny francuskich krytyków kulinarnych) restauracji Tuluzy, Herve Olloix uważany jest za mistrza kuchni Perigordu i Gaskonii. Jego cassulet ( kiełbasa, kaczka, smalec gęsi i fasola głupi jaś duszone z winem) jest wzorcem jak metr z Sevre. Na trzy ryby z grilla czyli piotrosza, okonia morskiego i nagłada (to taka śródziemnomorska flądra) przyjeżdżają do Tuluzy smakosze z odległych miast Francji. Bo warto. Tak jak na ostrygi z białym winem z beczki. Konieczna więc rezerwacja.

Caracoles_2.jpg

BARCELONA
Los Caracoles

Carrer dels Escudellers 14 tel.(0-0 34) 93 302 3185
Adres internetowy: www.versin.com/caracoles Akceptują karty kredytowe.
Restauracja z tradycjami. Założona w 1835 roku. Własność słynnej katalońskiej rodziny restauratorów Bofarul. Zlokalizowana w bocznej uliczce w pobliżu słynnego deptaka Las Ramblas. Wspaniałe i proste dania kuchni katalońskiej: paelle, jagnięcina, kurczęta z rożna i ryby. Oczywiście są ślimaki od których lokal wziął nazwę. Wina z winnic Penedes choć są i z innych regionów Hiszpanii.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

poste1.jpg

WENECJA
Antica Trattoria Poste Vecie

Rialto Pescheria 1608 tel. (0-0 39) 41 721 822
Adres internetowy: http://www.postevecie.it/ Nieczynne we wtorek. W pozostałe dni w godz. 12.30 – 14.30 i 20 – 23 Jęz. angielski, francuski
Najstarsza wenecka restauracja istniejąca przy targu rybnym od 1500 roku. Słynie z ryb (turbot) i wspaniałego risotta z owocami morza. Bogata karta win. Wenecjanie przychodzą tu skuszeni deserami. Piękny wystrój i profesjonalna obsługa.
*
Ja tam byłem. I nie żałuję. Spróbujcie pojechać i Wy. W zamian za to oczekuję od Was nieznanych mi adresów. Też marzę o nowych doznaniach smakowych. A sezon urlopowy coraz bliżej.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj