Farsz ruski
3 ziemniaki, 25 dag dość twardego białego sera (może też być niezbyt słona feta), cebula, 2 łyżki oleju lub łyżka masła, pieprz i, w razie potrzeby, nieco soli
do panierowania: jajko, 4 łyżki tartej bułki
1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić.
2. Cebulę posiekać jak najdrobniej i podsmażyć na złoto w oleju lub maśle.
3. Ser i ziemniaki pokruszyć widelcem, dodać cebulę, pieprz i jeśli trzeba sól. Jeżeli użyjemy do farszu fetę ? dodatek soli raczej będzie zbędny.
4. Smarować farszem naleśniki, zwijać w rulonik, maczać w jajku i tartej bułce, po czym smażyć w dość dużej ilości oleju.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Prezydent nie wszystkich Polaków
Pojawił się znikąd i trafił na szczyt. To będzie zapewne najbardziej konfrontacyjna prezydentura ze wszystkich dotychczasowych, której skutkiem może być paraliż państwa. Tylko czy Karol Nawrocki faktycznie jest mocarzem, na jakiego pozuje?
Pierogi także głęboko się zakorzeniły w polskiej tradycji kulinarnej. Zwłaszcza pierogi z owocami są zazwyczaj wspominane jako ulubione danie dzieciństwa. Doskonałe są także pierogi z mięsem, a także farszem naleśnikowym ? w dziedzinie nadzienia do pierogów panuje naprawdę wielka dowolność, możemy więc z powodzeniem odwołać się do naszej fantazji.
Pierogi mają jeszcze i tę zaletę, że znakomicie nadają się do przechowania w zamrażalniku i po rozmrożeniu również świetnie smakują. Pyszne są zarówno podsmażone na tłuszczu, jak i odgrzewane przez chwilę w wodzie lub na parze.
Zależnie od rodzaju farszu podaje się je ze śmietaną, którą można zastąpić gęstym jogurtem, lub polane tłuszczem ze skwarkami czy zrumienioną tartą bułką z masłem lub innym tłuszczem.