Zupa cytrynowa
(1 porcja) ok. 30 dag cielęciny, marchew, pietruszka, kawałek selera, por, cebula, sól, kilka ziaren pieprzu, 3 szklanki wody lub 1 ? szklanki rosołu drobiowego z kostki, ? cytryny, ? szklanki ugotowanego ryżu, sól, 3 łyżki śmietanki 12 %, łyżeczka koperku
1. Jeżeli gotujesz rosół z cielęciny (mięso może się stać doskonałym drugim daniem, patrz przepis na ?Potrawkę z cielęciny lub „kurczaka?), nastaw mięso wraz z warzywami i gotuj, aż będzie miękkie, a płyn w połowie wyparuje. Pod koniec posól.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Zapomniane smaki
Makaron z truskawkami, który Iga Świątek nazwała smakiem dzieciństwa, stał się globalnym kulinarnym hitem. W Polsce kojarzy się raczej ze smakiem PRL: kuchni siermiężnej, pogrążonej w niedoborach i „przejściowych” trudnościach z zaopatrzeniem.
2. Do bardzo gorącego rosołu z kostki lub wywaru z cielęciny dodaj możliwie gorący ugotowany ryż oraz łyżkę soku z cytryny i kawałek skórki. Nakryj garnek pokrywką i poczekaj 10 minut, aby smaki wzajemnie się przeniknęły.
3. Do zupy wlej śmietankę, dodaj koperek i podawaj.