Babka z dżemem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

10 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 10 łyżek mleka, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 1/2 kostki masła lub margaryny, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, olejek rumowy lub arakowy, 25 dag dżemu, łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy i łyżka tartej bułki

1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, sodę, kakao wymieszane z mlekiem, roztopioną margarynę, dżem i wszystko dobrze wymieszać.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zapomniane smaki

Makaron z truskawkami, który Iga Świątek nazwała smakiem dzieciństwa, stał się globalnym kulinarnym hitem. W Polsce kojarzy się raczej ze smakiem PRL: kuchni siermiężnej, pogrążonej w niedoborach i „przejściowych” trudnościach z zaopatrzeniem.

Joanna Podgórska

2. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem, posypanej tartą bułką formy.

3. Piec ?na oko?, sprawdzając ciasto patykiem, gdy suchy ? ciasto gotowe.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama