Sernik doskonały bez roboty

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

2 i 1/2 kubka twarożku homogenizowanego, 2 jajka, ok. szklanki cukru (według smaku, może być mniej lub więcej), skórka pomarańczowa, olejek waniliowy ? według gustu, łyżka kaszy manny

Spód zrobiony z ciasta przygotowanego według przepisu ?Kruche ciasto Prababci?, lekko podpieczony, ale nie upieczony, z rancikiem wokół wszystkich brzegów.

1. W miseczce rozmieszać serek z żółtkami, kaszą, zapachami i smażoną skórką pomarańczową.

2. Ubić sztywną pianę.

3. Dodać do serka cukier i pianę dokładnie mieszając.

4. Na podpieczonym spodzie z kruchego ciasta, wielkości połowy blaszki z piekarnika gazowego, rozłożyć warstwę sera. Wierzch można ubrać cienkimi paskami kruchego ciasta.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Marzenie upadło. Czy gwiezdny czas Trzaskowskiego w polityce właśnie dobiegł końca?

Chciał to zrobić wreszcie po swojemu, chociaż paradoksalnie wcale nie był sobą. Rafał Trzaskowski przegrał drugie z rzędu wybory prezydenckie i wątpliwe, by dostał kolejną taką szansę. Czy to schyłek kariery polityka, który jeszcze niedawno uchodził za najatrakcyjniejszą postać w swoim obozie?

Rafał Kalukin

5. Piec około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180 st. C), aż wierzch sernika lekko się ozłoci, uważając, aby nie spalił się spód.

Istotne jest, aby do sera dodawać cukier dopiero pod koniec, ponieważ cukier rozpuszcza się powodując, że ser robi się za rzadki. Ponieważ spód jest już podpieczony, sernik gotowy jest wówczas, kiedy wierzch zaczyna być miejscami brązowy. Dlatego też ozdobną kratkę z ciasta musimy przygotować w ten sposób, aby nie były to grube wałeczki, lecz cienkie paski.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj