Surówka z czerwonej kapusty
mała główka czerwonej kapusty, szczypiorek, 2 łyżki oliwy lub oleju, 3 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki wody, łyżka musztardy, sól, pieprz, łyżka cukru
1. Umytą kapustę poszatkować na cienkie paseczki i posolić, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Zapomniane smaki
Makaron z truskawkami, który Iga Świątek nazwała smakiem dzieciństwa, stał się globalnym kulinarnym hitem. W Polsce kojarzy się raczej ze smakiem PRL: kuchni siermiężnej, pogrążonej w niedoborach i „przejściowych” trudnościach z zaopatrzeniem.
2. Po 1/2 godz. zalać sosem przygotowanym z oleju lub oliwy, musztardy, wody, cukru i pieprzu ? dobrze wymieszać.
Najlepsza jest ta surówka z młodej czerwonej kapusty w porze letniej. Podaje się ją do potraw z ciemnych mięs, znakomita jest do kaczki.