Zupa koperkowa

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(1 porcja) 2 szklanki rosołu drobiowego z kostki, 2 łyżki ryżu, łyżeczka masła, łyżka siekanego kopru, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku, 3 łyżki śmietanki 12 %

1. Rozgrzej w garnuszku masło, wsyp ryż i smaż, aż stanie się szklisty.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zapomniane smaki

Makaron z truskawkami, który Iga Świątek nazwała smakiem dzieciństwa, stał się globalnym kulinarnym hitem. W Polsce kojarzy się raczej ze smakiem PRL: kuchni siermiężnej, pogrążonej w niedoborach i „przejściowych” trudnościach z zaopatrzeniem.

Joanna Podgórska

2. Zalej ryż rosołem i gotuj 15 minut. Jeśli to konieczne, dopraw solą i pieprzem.

3. Dodaj do zupy śmietankę i siekany koper. Nie gotuj, lecz nakryj garnek z wrzącą zupą pokrywą, aby utrzymać ciepło i aby wszystkie smaki się połączyły. Po 5 minutach zupa jest gotowa.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama