Grzybek do rosołu

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, szczypta soli
1. Oddzielić białka od żółtek.

2. Żółtka utrzeć z łyżką masła. Dodać mąkę i wymieszać.

3. Białka lekko posolić i ubić na sztywną pianę.

4. Wymieszać ostrożnie masę z masła, żółtek i mąki oraz pianę.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

I niczego nie będzie

Krzysztofa Kononowicza poznała cała Polska w 2006 r. jako kandydata na prezydenta Białegostoku. Zasłynął hasłem: „Żeby nie było bandyctwa, żeby nie było złodziejstwa, żeby nie było niczego”. Padł ofiarą cyników, którzy żerowali na jego umysłowej bezradności. I próbowali zarobić także na jego śmierci.

Katarzyna Kaczorowska

5. Posmarować blaszkę masłem, wylać cienką warstwą ciasto i zapiekać 20 minut w piekarniku o temperaturze 180?C.

Grzybek taki po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu kroi się na niewielkie kawałki.
Grzybki przygotowywane z różnymi dodatkami, takimi jak parmezan czy zioła, stanowiły lubiany i często stosowany dodatek do rosołu i innych czystych zup.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj