Kalmary z sosem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

50 dag pierścieni z kalmarów, 2 jajka, 4 łyżki tartej bułki, szklanka oleju słonecznikowego, sól.
Na sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka siekanego koperku, ząbek czosnku.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Samodzielność nie znaczy samotność

PiS wyobraża sobie, że przez solidarność ideologiczną z USA Polska może być takim Izraelem nad Wisłą. Że cała Europa będzie uwikłana w wojnę handlową ze Stanami Zjednoczonymi, a Polska jako jedyna traktowana wyjątkowo przez Waszyngton. To jest ryzykowne założenie – mówi w rozmowie z „Polityką” szef polskiego MSZ Radosław Sikorski.

Marek Ostrowski, Łukasz Wójcik

1. Kalmary umyć, odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniku
2. W miseczce rozkłócić jajka z łyżką wody. W drugiej miseczce przygotować tartą bułkę.
3. W głębokiej patelni rozgrzać olej.
4. Maczać każdy pierścień kalmara w jajku, potem w bułce i smażyć po kilka, aż osiągną ciemnozłoty kolor. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obciekały z nadmiaru tłuszczu.
Posolić lekko po wierzchu.
5. Przygotować sos: wymieszać jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i siekanym koperkiem.

Kalmary smażone są doskonałe zarówno na zimno jak na gorąco, można je podawać w obu tych formach z tym samym pysznym i prostym sosem. Sos ten jest zresztą dobry także do krewetek i ryb wędzonych, takich jak pstrąg a nawet łosoś.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj