Befsztyki z borowików

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

8 dużych świeżych borowików, 2 łyżki mąki, sól, pieprz
do smażenia: 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zapomniane smaki

Makaron z truskawkami, który Iga Świątek nazwała smakiem dzieciństwa, stał się globalnym kulinarnym hitem. W Polsce kojarzy się raczej ze smakiem PRL: kuchni siermiężnej, pogrążonej w niedoborach i „przejściowych” trudnościach z zaopatrzeniem.

Joanna Podgórska

1. Odciąć kapelusze grzybów i na kwadrans włożyć do wrzątku, nakrywając pokrywką i nie podgrzewając.
2. Odcedzić grzyby na sicie.
3. Rozgrzać na patelni masło z oliwą.
4. Grzyby obtoczyć obficie w mące, posypać solą i pieprzem. Smażyć z obu stron na rumiano.

Podawać z ziemniakami purée utartymi z mlekiem i wiórkami świeżego chrzanu.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama