Budyń kukurydziany

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

szklanka kaszki kukurydzianej, 3 szklanki mleka, 3 łyżki masła, 4 jajka

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zapomniane smaki

Makaron z truskawkami, który Iga Świątek nazwała smakiem dzieciństwa, stał się globalnym kulinarnym hitem. W Polsce kojarzy się raczej ze smakiem PRL: kuchni siermiężnej, pogrążonej w niedoborach i „przejściowych” trudnościach z zaopatrzeniem.

Joanna Podgórska

1. Ugotować kaszę kukurydzianą z mlekiem i 2 łyżkami masła i solą. Lekko przestudzić.
2. Ugotowaną kaszę wymieszać z żółtkami i chwilę razem ucierać. Białka ubić na pianę i wymieszać z kaszą. Spróbować, w razie potrzeby posolić.
3. Pozostałą łyżką masła wysmarować formę do gotowania budyniu, przełożyć do niej masę i zamknąwszy szczelnie, gotować w garnku z wodą około godziny.

Ugotowany budyń podawano ze śmietaną lub bryndzą lub po prostu
z topionym masłem. Możemy go także podać z gęstym jogurtem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama