Chłodnik bezmięsny

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

1/2 szklanki kwasu buraczanego, 1/2 szklanki kwasu od kiszonych ogórków, szklanka dobrej, gęstej śmietany, 2 szklanki zsiadłego mleka, sól, odrobina cukru, 4 łyżki siekanego koperku, łyżka siekanego szczypiorku, pokrojony w kostkę zielony ogórek, 4 jajka na twardo

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Prezydent nie wszystkich Polaków

Pojawił się znikąd i trafił na szczyt. To będzie zapewne najbardziej konfrontacyjna prezydentura ze wszystkich dotychczasowych, której skutkiem może być paraliż państwa. Tylko czy Karol Nawrocki faktycznie jest mocarzem, na jakiego pozuje?

Rafał Kalukin

1. Połączyć kwas buraczany, ogórkowy oraz zsiadłe mleko i śmietanę, wymieszać, doprawić solą i cukrem do smaku.
2. Do chłodnika dodać pokrojony ogórek oraz koper i szczypior. Wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki.
3. Przed podaniem do każdego talerza lub filiżanki dodawać pokrojone w ćwiartki jajko na twardo.

Do postnego chłodnika można dodawać także posiekaną drobno rzodkiewkę oraz szyjki rakowe. Najlepszy jest oczywiście kwas buraczany przygotowywany w domu, ale doskonale można go zastąpić wymieszanym
z niewielką ilością wody koncentratem z butelki, dozowanym jednak ostrożnie, gdyż jest dość kwaśny.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama