Fasolowe kotlety

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

30 dag dużej białej fasoli (na przykład jaś), łyżka masła, 2 jajka, 5 orzechów włoskich, sól, pieprz
do panierowania: 2 łyżki mąki, jajko, 2 łyżki tartej bułki
do smażenia: 1/2 szklanki oleju

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

1. Namoczyć fasolę na noc, po czym ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i w odkrytym naczyniu odparować. Zemleć w maszynce do mięsa.
2. Łyżkę masła utrzeć z jajkami, dodać masę fasolową i starannie wymieszać, dodając sól i pieprz.
3. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące, jajku i tartej bułce.
4. Smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.

Kotleciki powinny być małe, ponieważ są kruche i łatwo można je połamać, przewracając na patelni.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama