Paszteciki ziemniaczane z jabłkami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

5 ziemniaków, 5 niedużych jabłek, sól, cukier do smaku, 3 jajka, 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
do wysmarowania foremek: łyżka masła

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Prezydent nie wszystkich Polaków

Pojawił się znikąd i trafił na szczyt. To będzie zapewne najbardziej konfrontacyjna prezydentura ze wszystkich dotychczasowych, której skutkiem może być paraliż państwa. Tylko czy Karol Nawrocki faktycznie jest mocarzem, na jakiego pozuje?

Rafał Kalukin

1. Ziemniaki obrać, ugotować i dokładnie utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.
2. Jabłka obrać i ugotować, wlewając 2-3 łyżki wody. W czasie gotowania odparować jak najwięcej płynu.
3. Połączyć ziemniaki z jabłkami, dodać cukier i sól do smaku, skórkę cytrynową oraz żółtka, po czym wymieszać.
4. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
5. Wysmarować masłem miseczki żaroodporne lub niewielkie foremki i nałożyć masę ziemniaczano-jabłkową. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180°C, aż wierzchy będą brązowe.

To danie nie jest deserem, stanowiło dodatek do potraw z ryb lub jaj.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama