Pierogi ze śliwkami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

1/2 kg dojrzałych węgierek, 4 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu

Ciasto według przepisu podanego powyżej.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zapomniane smaki

Makaron z truskawkami, który Iga Świątek nazwała smakiem dzieciństwa, stał się globalnym kulinarnym hitem. W Polsce kojarzy się raczej ze smakiem PRL: kuchni siermiężnej, pogrążonej w niedoborach i „przejściowych” trudnościach z zaopatrzeniem.

Joanna Podgórska

1. Węgierki wydrylować, w miejsce pestki wsypać po trochu cukru
i szczyptę cynamonu.
2. Na krążki ciasta układać śliwki i zlepiać starannie brzegi pierogów.
3. Ugotować pierogi w dużej ilości wrzącej osolonej wody, odcedzić.

Podawać ze śmietaną i cukrem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama