Śledzie smażone nadziewane

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

4 śledzie mleczaki, duża cebula, 4 łyżki tartej bułki, łyżka masła, pieprz, jajko
do panierowania: jajko, 4 łyżki tartej bułki
do smażenia: 1/2 szklanki oleju

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Prezydent nie wszystkich Polaków

Pojawił się znikąd i trafił na szczyt. To będzie zapewne najbardziej konfrontacyjna prezydentura ze wszystkich dotychczasowych, której skutkiem może być paraliż państwa. Tylko czy Karol Nawrocki faktycznie jest mocarzem, na jakiego pozuje?

Rafał Kalukin

1. Śledzie umyć i na 3-4 godziny namoczyć w zimnej wodzie.
2. Wymoczone śledzie obrać ze skóry i wypatroszyć, pozostawiając mlecze.
3. Cebulę drobno posiekać, rozdrobnić także mleczka śledziowe (najlepiej nożem). Do mleczek z cebulą dodać jajko i tartą bułkę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać.
4. Śledzie napełniać farszem i spinać wykałaczką.
5. Olej rozgrzać. Śledzie panierować w rozbitym jajku i tartej bułce. Smażyć na złoto z obu stron.

Tak przygotowane śledzie są doskonałym daniem obiadowym podawanym z ziemniakami z masłem albo z dodatkiem czerwonego barszczu ze śmietaną – tak przynajmniej doradzają autorki starych książek kucharskich.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama