Ziemniaczany strudel gotowany

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

6 dużych ziemniaków, 1 1/2 szklanki mąki, jajko, słoik powideł, 3 łyżki masła, 1/2 łyżeczki soli
jako dodatek: 3 łyżki masła lub 1/2 szklanki śmietany
do gotowania: płat gazy o powierzchni 1 m2

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

1. Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez praskę. Najlepiej odważyć 60 dag ugotowanych ziemniaków, taką bowiem ilość przewiduje przepis sprzed stu lat.
2. Ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać jajka, 1/2 łyżeczki soli oraz mąkę. Zagnieść elastyczne ciasto.
3. Podzielić ciasto na dwie części, po czym każdą rozwałkować na niezbyt cienkie kwadraty, posypując mąką. Posmarować każdy placek powidłami i zwinąć w rulon. Każdy rulon owinąć połową płata gazy.
4. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć oba strudle i gotować 30 minut.
5. Wyjęte z gazy strudle pokroić w ukośne plastry.

Podawać polane stopionym masłem lub z dodatkiem śmietany, w razie potrzeby posypać cukrem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama