Ziemniaki z sosem chrzanowym

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

1 kg ziemniaków, 5 jajek, 5 pomidorów
na sos chrzanowy: łyżka masła, łyżka mąki, szklanka wywaru warzywnego lub rosołu warzywnego z kostki, szklanka śmietanki, 2 łyżki startego chrzanu, sól, cukier i sok cytrynowy do smaku, 3 łyżki tartej bułki

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

1. Ugotować ziemniaki, odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić na plasterki.
2. Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na plasterki.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
4. Przygotować sos: na maśle podsmażyć mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, wlać wywar lub rosół warzywny i śmietanę. Gotować, aż zgęstnieje, dodając chrzan, sok cytrynowy do smaku, sól i cukier.

5. Na żaroodpornym półmisku układać w rządkach ziemniaki, pomidory i jajka, zalać sosem chrzanowym. Posypać wierzch tartą bułką, zapiec w piekarniku, aż bułka lekko się zrumieni.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama