Zupa postna z powideł

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

20 dag powideł śliwkowych, kawałek laski cynamonu, szklanka śmietany, 5 szklanek wody, cukier do smaku

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zapomniane smaki

Makaron z truskawkami, który Iga Świątek nazwała smakiem dzieciństwa, stał się globalnym kulinarnym hitem. W Polsce kojarzy się raczej ze smakiem PRL: kuchni siermiężnej, pogrążonej w niedoborach i „przejściowych” trudnościach z zaopatrzeniem.

Joanna Podgórska

1. Powidła wymieszać z wodą, zagotować z cynamonem, dodać cukier do smaku.
2. Zupę zmiksować, dodać śmietanę i wymieszać.

Zupa z powideł była bardzo popularnym daniem postnym w XIX wieku. Podawano ją z grzankami, domowym szerokim makaronem lub kluskami francuskimi albo nawet ziemniakami purée.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama