Zupa ze śliwek

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

1 kg świeżych śliwek węgierek, kawałek laski cynamonu, 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szklanka białego wytrawnego wina lub 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%, cukier do smaku

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

1. Śliwki wydrylować, włożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody, dodać cynamon. Rozgotować owoce.
2. Rozgotowane śliwki zmiksować, przetrzeć przez durszlak, dodać wino i szklankę wody, cukier, skórkę cytrynową. Jeśli przygotowuje się zupę ze śmietaną, zamiast wina dodać 1/2 szklanki wody. Zupę jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, ale już nie gotować.

Zupę śliwkową podawano z kluskami kładzionymi lub grzankami
z bułki.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama