Zupa ze śliwek

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

1 kg świeżych śliwek węgierek, kawałek laski cynamonu, 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szklanka białego wytrawnego wina lub 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%, cukier do smaku

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Kraj raj

Niemiecka rodzina Porsche-Piech poprzez swoją fundację zbudowała globalne marki samochodów. Polska rodzina – Daniela Obajtka i jego syna – żadnej marki nie buduje, po prostu dzięki prawu o fundacjach nie płaci podatków od zysków, jakie przynoszą 22 nieruchomości oraz udziały w firmie deweloperskiej. Podobnie czyni rodzina Mentzenów. I inne.

Joanna Solska

1. Śliwki wydrylować, włożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody, dodać cynamon. Rozgotować owoce.
2. Rozgotowane śliwki zmiksować, przetrzeć przez durszlak, dodać wino i szklankę wody, cukier, skórkę cytrynową. Jeśli przygotowuje się zupę ze śmietaną, zamiast wina dodać 1/2 szklanki wody. Zupę jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, ale już nie gotować.

Zupę śliwkową podawano z kluskami kładzionymi lub grzankami
z bułki.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama