Ciasto na pierogi

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)
1/2 kg mąki, jajko lub samo białko, woda.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Skazani na ból

Ból nie powinien być wyrokiem. A jednak w Polsce pacjenci umierają w cierpieniu, mimo że medycyna zna sposoby, by im ulżyć. Co więc zawodzi?

Paweł Walewski

1. Na stolnicy połączyć jajko lub białko z przesianą mąką dolewając tyle wody, aby powstało ciasto dość twarde, ale elastyczne i dające się rozwałkować na cienki placek.
2. Wykrawać z ciasta krążki, na ich środek nakładać farsz: mięso, ser, owoce, grzyby, kapustę. Brzegi pierogów smarować najlepiej białkiem lub wodą, aby nie rozlepiły się podczas gotowania. Jest to szczególnie ważne w przypadku pierogów z jagodami. Zlepiać jak najdokładniej palcami. Wytrawne gospodynie zlepiając pierogi dla dekoracji karbują ich brzegi.

Farsz gryczano serowy
Farsz serowy słodki
Farsz grzybowy
Farsz serowy wytrawny
Farsz z kwaśnej kapusty
Farsz z kapusty i białego sera
Farsz ze słodkiej kapusty i grzybów

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama