Gęsi smalec

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

1/2 kg tłuszczu z gęsi lub kury (może być ze skórką)
1 cebula
1 ząbek czosnku

Tłuszcz oraz skórkę pokroić w spore skwarki. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować, najpierw chwilę pod przykryciem, a potem odkryte, aż do wyparowania wody. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać, dodać do tłuszczu i smażyć razem, aż cebula się lekko przyrumieni. Smalec do używania w kuchni można odlać, przecedzając lekko ostudzony przez sitko. Skwarki można także przechować w lodówce. Można je zjadać z pieczywem lub krasić nimi potrawy.
Jeśli do topionego smalcu nie doda się cebuli ani czosnku, otrzymać można tłuszcz, który nadawać się będzie także do słodkich potraw czy do deserów.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj