Pulpety z wątróbki na sposób wiedeński

(4–6 porcji)

15 dag cielęcej lub kurzej wątróbki
1 cebula
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
1 jajko
sól
1 łyżeczka siekanego szczypiorku
2 czerstwe bułki
1 szklanka tartej bułki
do gotowania: 2 szklanki bulionu z kostki

Wątróbkę posiekać (lub zmielić w maszynce do mięsa) wraz z cebulą. Wymieszać masę z jajkiem, solą i szczypiorkiem. Namoczyć bułki w wodzie, wycisnąć, rozetrzeć na jednorodną masę, dodać do wątróbki i dosypując tartą bułkę, przygotować dość gęste ciasto. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Gotować we wrzącym bulionie.
Pulpety są doskonałe do wszelkich zup gotowanych na mięsie lub jako dodatek do mięs.

Reklama