Zwykła pieczeń wieprzowa z sosem cebulowym

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

Ładny kawałek wieprzowej łopatki lub schabu karkowego wagi około 1 kg, sól, pieprz, łyżka mąki, łyżka oleju lub oliwy, duża cebula, ? łyżeczki do kawy nasion kminku.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Wściekły pies

Picie w Polsce to temat rzeka. Rzeka to zresztą dobra metafora. W zeszłym roku branża zarobiła 50 mld zł. A mówimy o czymś, czego wyprodukowanie kosztuje grosze – mówi Ryszard, od ponad 20 lat związany z branżą alkoholową. Sam jest alkoholikiem, ma ojca alkoholika i żonę alkoholiczkę.

Juliusz Ćwieluch

1. Mięso w przeddzień posolić i pozostawić w chłodnym miejscu.
2. Olej lub oliwę rozgrzać. Mięso posypać lekko mąką i obsmażyć na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron.
3. Mięso podlać kilkoma łyżkami wody, posypać kminkiem, dodać pokrojoną w krążki cebulę i dusić mięso pod przykrywką (około godziny lub według gustu i potrzeby nieco dłużej. W razie potrzeby podlewać wodą.
4. Kiedy mięso jest miękkie, pokroić w poprzek włókien. Sos można zmiksować (wtedy rozdrobni się też kmin i w ten sposób sos będzie bardziej aromatyczny) lub lekko rozdrobnić miękką cebulę widelcem. Sosem polać mięso, lub podać go osobno, w sosjerce.

Pieczeń można podać z kaszą perłową lub gryczaną, ugotowaną na sypko lub z ziemniakami z wody.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj