Jabłeczna pianka

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

1 kg jabłek, 6 łyżek cukru, 4 białka, 2 łyżki płatków migdałowych.

1. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, rozgotować na marmoladę z ? szklanki wody.
2. Przestudzone lekko jabłka zmiksować i ubijać końcówka do bicia piany aż masa jabłeczna zbieleje.
3. Ubić sztywna pianę z białek, pod koniec dodając cukier.
4. Wymieszać masę jabłeczną z pianą.
5. Ułożyć piankę jabłeczną w formie kopca na żaroodpornym półmisku, posypać płatkami migdałowymi i zapiec w piekarniku około 40 minut.

Ta pyszna gorąca legumina może być jedzona także na zimno. Możemy do niej podawać
suche wafle, niezbyt słodkie kruche ciastka lub waflowe rurki.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj