Zgadnij co gotujemy? (74)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Kupiłem sobie przed paroma dniami książkę o kuchni pomorsko-wielkopolskiej. Autor Zbigniew Przybylak nazwał swoje dzieło „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki”. Czytam tę książkę i czerpię z niej wiele przyjemności. Są tu bowiem nie tylko nieznane mi przepisy do wykorzystania ale także i opis nieznanych obyczajów. A najbardziej mnie bawią nazwy znanych potraw ukrywające się pod całkiem obcymi słowami. I to właśnie będzie temat dzisiejszego quizu. Oto pytania:

1. Dukane pyrki – co takiego?
2. Co to jest knobloszka?
3. A żylc to … ?

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Lato zaczyna się w maju

Polacy zakochali się w zagranicznym wypoczynku. W tym roku biura podróży spodziewają się rekordowego ruchu. Majówka jest tego dobrym zwiastunem.

Adam Grzeszak

Odpowiedzi jak zwykle proszę przysyłać na adres internet@polityka.com.pl

ak zwykle kto pierwszy ten lepszy. Trzy prawidłowe odpowiedzi umożliwią wysłanie nagrody. A nagroda to książka Mariusza Janickiego i Wiesława Władyki „Cień wielkiego brata”. Czekam więc!

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj