Rolada z indyka
(4-6 porcji)
0,5 kg piersi indyczej, 25-dekagramowe opakowanie serka ricotta, 10-12 zielonych oliwek bez pestek, ząbek czosnku, sól, 6 plasterków wędzonego boczku lub surowej wędzonej szynki, 5 łyżek oliwy z oliwek.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Diabeł i raj Katarzyny Gärtner
83-letnia dziś Katarzyna Gärtner, słynna kompozytorka „Małgośki” i wielu innych przebojów, tuła się po domach przyjaciół i stara odzyskać dom, studio oraz swój dorobek artystyczny.
1. Zmielić mięso indycze.
2. Do mielonego mięsa dodać serek ricotta oraz co najmniej łyżeczkę soli, dokładnie wyrobić masę mięsną, rozłożyć ją na desce nadając kształt prostokąta, po czym na środku ułożyć jedna za drugą, zielone oliwki. Zwinąć mięso w rulon.
3. Rulon owinąć najpierw plasterkami wędzonego boczku lub szynki, po czym obwiązać nicią
4. Nieco rozgrzać (niezbyt mocno) oliwę w garnku lub brytfance, ułożyć roladę i czosnek przekrojony na połowę. Dusić roladę około 30 minut obracając ją, kilkakrotnie w razie potrzeby podlewając po łyżce wody lub rosołu.
Do przygotowania tej rolady można oczywiście użyć gotowego mięsa mielonego, co jeszcze dodatkowo sprawi, że danie będzie łatwiejsze do wykonania i naprawdę ekspresowe.
Roladę można podawać także na zimno. Na ciepło, jako danie obiadowe, doskonale komponuje się z kopytkami lub gotowymi kluseczkami gnocchi, które również gotuje się bardzo szybko.