Zwyczajny pieczony kurczak

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

Kurczak wagi około 1, 5 kg, 2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju, sól, gałązka rozmarynu, gałązka zielonej pietruszki i ząbek czosnku.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zgryz z gryzoniem

Szczury wróciły do największych miast świata. Służy im fatalne zarządzanie, ocieplenie klimatu i postępująca betonoza. Wstręt do nich uzasadnia skalę zadawanego im okrucieństwa.

Jędrzej Winiecki

1. Kurczaka sprawić w przeddzień, posmarować oliwą lub olejem, do tuszki włożyć ząbek czosnku, rozmaryn i pietruszkę, posolić, okryć folią i wstawić do lodówki.
2. Następnego dnia nagrzać piekarnik do 180 st C i wstawić kurczaka, najlepiej włączając termoobieg, aby szybko się zrumienił.
3. Rumianego kurczaka nakryć arkusikiem folii i piec często polewając wytwarzającym się sosem, około 90-100 minut, już nie używając termoobiegu i zmniejszając temperaturę do około 170 st. C.
4. Kiedy kurczak jest zupełnie miękki a jeszcze niezbyt rumiany, znów włączyć termoobieg i zrumienić go aby był chrupiący.

Wystawiony z piekarnika kurczak musi chwilę stygnąć aby dało się go ładnie podzielić na 4 lub 6 części. Najlepiej wykonywać tę czynność przy pomocy nożyc do drobiu.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj