Babka ziemniaczano-śledziowa

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

6 płatów filetów śledziowych, 8 średnich ziemniaków, ? szklanki śmietany, 2 jaja, łyżka mąki, sól, pieprz, 4 łyżki masła.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Wściekły pies

Picie w Polsce to temat rzeka. Rzeka to zresztą dobra metafora. W zeszłym roku branża zarobiła 50 mld zł. A mówimy o czymś, czego wyprodukowanie kosztuje grosze – mówi Ryszard, od ponad 20 lat związany z branżą alkoholową. Sam jest alkoholikiem, ma ojca alkoholika i żonę alkoholiczkę.

Juliusz Ćwieluch

1. Śledzie moczyć 3-4 godziny w zimnej wodzie zmieniając ją dwukrotnie. Wyjąć śledzie z wody a następnie zalać szklanką mleka na 30 minut. Wymoczone wytrzeć papierową ściereczką kuchenną. Zmiksować.
2. Ziemniaki ugotować, starannie potłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
3. Wymieszać śledzie z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz i jaja.
4. Wysmarować suto masłem formę do pieczenia bab, nałożyć masę ziemniaczano-śledziową i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut w 200 st C.

Do babki tej najlepiej podać sos z korniszonów lub korniszony albo ogórki konserwowe.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj