Kalafior koronkowy

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

Dość spory kalafior, 4 jaja na twardo, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki masła, łyżka tartej bułki, 2 grubsze plasterki gotowanej szynki lub kiełbasy szynkowej, sól, pieprz cukier.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Karol Upadły i afera z mieszkaniem. Nawrocki rozbił się o mur faktów, krzyki PiS nie pomogą

Dzięki Jerzemu Ż. prokuratury wezmą się może wreszcie za tzw. flipperów. I w dużej mierze to dzięki niemu obecne szanse Karola Nawrockiego na zwycięstwo w wyborach są już tylko iluzoryczne.

Jan Hartman

1. Kalafior ugotować: najpierw zalać go zimną woda, którą po zawrzeniu odlać. Nalać następną wodę, dodać sól i cukier w takiej ilości, aby woda miała wyraźnie słony ale i słodki smak. Gotować, zależnie od upodobań do zupełnej miękkości lub ?al dente?.
2. Szynkę posiekać, jajka na twardo obrać, posiekać.
3. Ugotowanego kalafiora ułożyć na półmisku, oprószyć pieprzem, posypać szynką i jajkiem oraz siekaną zieloną pietruszką.
4. Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę, dodać masło i kiedy się rozpuści polać kalafiora.

Tak przygotowany kalafior jest doskonałą potrawą lub dodatkiem do dań warzywnych. Podawany musi być na gorąco. Nazwa ?koronkowy? pochodzi stąd, że posiekane jajka nadają potrawie wygląd jakby przybranej koronką.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj