Papryka faszerowana

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

4 duże papryki czerwone lub żółte, cebula, łyżka oliwy lub oleju, 20 dag mielonego mięsa, torebeczka ryżu (100 g), jajko, 3 nieduże pomidory, marchew, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki, łyżka mąki, kostka rosołu warzywnego, ewentualnie 2 łyżki śmietany.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Diabeł i raj Katarzyny Gärtner

83-letnia dziś Katarzyna Gärtner, słynna kompozytorka „Małgośki” i wielu innych przebojów, tuła się po domach przyjaciół i stara odzyskać dom, studio oraz swój dorobek artystyczny.

Violetta Krasnowska

1. Odciąć tę część strąków papryki, gdzie znajduje się szypułka, usunąć z wnętrza nasiona, lekko posolić i odstawić.
2. Włożyć do wrzącej wody woreczek ryżu i po 5 minutach gotowania odcedzić.
Wystudzić.
3. Cebulę posiekać i  podsmażyć na oleju lub oliwie. Pomidory obrać ze skórki i posiekać, marchew obrać i zetrzeć na tarce.
6. Wymieszać mięso, ryż, cebulę, pomidory, marchew, sól, pieprz, jajko, siekaną zieloną pietruszkę, paprykę.
7. Farszem wypełniać oczyszczone papryki. Ustawić je otwartą częścią do góry, zalać wodą, w której uprzednio rozpuścić kostkę rosołową. Płyn powinien sięgać do połowy wysokości strąków papryki. Gotować godzinę pod przykryciem.
8. Rozmieszać mąkę z kilkoma łyżkami sosu spod papryki, kto lubi, także ze śmietaną, wlać do garnka, zagotować.

Wiele osób zaprawia dodatkowo sos żółtkiem, jednak nie jest to dodatek konieczny, podobnie jak nie jest konieczna także śmietana.
Jako dodatek doskonałe są ziemniaki z wody lub świeża bułka.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj