Sałatka z pomarańczy
(6 porcji)
4 mięsiste pomarańcze, średnia czerwona cebula, 4 łyżki oliwy z oliwek, pęczek zielonej pietruszki sól, pieprz.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Diabeł i raj Katarzyny Gärtner
83-letnia dziś Katarzyna Gärtner, słynna kompozytorka „Małgośki” i wielu innych przebojów, tuła się po domach przyjaciół i stara odzyskać dom, studio oraz swój dorobek artystyczny.
1. Obrać pomarańcze ze skórki i usunąć białą błonkę. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na okrągłym półmisku koliście, jeden plasterek na drugim.
2. Cebulę i natkę posiekać jak najdrobniej, dodać oliwę ubijając (np. widelcem) , doprawić sos pieprzem i solą.
3. Sosem polać pomarańcze i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Sałatka ta doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza cielęciny.