Bitki z polędwiczek w sosie grzybowym lub pieczarkowym

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 nieduże polędwiczki wieprzowe, 30 dag pieczarek (lub świeżych leśnych grzybów), cebula, szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego, 3 łyżki oleju z pestek winogron, sól, pieprz.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Psychobiznes

Od dziesięcioleci trwają znojne prace nad ustawą dotyczącą usług psychoterapeutycznych w Polsce. Dlaczego się nie udaje? Bo chodzi o pieniądze.

Wojciech Kulesza

1. Pokroić polędwiczki w centymetrowe plasterki, każdy ucisnąć dłonią, posypać solą i pieprzem, usmażyć na oleju z pestek winogron, zdjąć z patelni, odłożyć.
2. Grzyby umyć, osuszyć, posiekać.
3. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, chwilę smażyć.
4. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodać bulion i mięso. Dusić wszystko razem na małym ogniu około 10 minut. W trakcie duszenia doprawić solą i pieprzem.

Podawać z kaszą, ryżem lub kluskami czy makaronem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj