Filety kurczęce z marchewką i sokiem pomarańczowym

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 podwójne niezbyt duże filety z kurczęcej piersi, mąka do obtoczenia mięsa, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy lub oleju, szklanka soku pomarańczowego, 3 łyżki octu balsamicznego lub winnego, 4 średnie marchwie, pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry lub łyżka posiekanej zielonej kolendry, ew. łyżka siekanej zielonej pietruszki.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Śledztwo „Polityki”. Anżelika, tajny agent i dziwny wyjazd na Kubę. Nowe kulisy zniknięcia opozycjonistki

Czy Aleksiej Witalewicz Łobiejew i Anżelika Mielnikawa znali się wcześniej? Czy ich spotkanie na Kubie było grą operacyjną służb? Jaka była rola Oksany Sawczenko? Umawiała córkę z agentem czy była kimś w rodzaju zakładniczki?

Paweł Reszka, Timur Olevskiy, Evgenia Tamarchenko

1. Filety lekko zbić tłuczkiem do mięsa formując owalne kotlety, posypać solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Marchew pokroić w plasterki
2. Olej lub oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Odłożyć.
3. Na patelnię, gdzie smażyło się mięso dodać pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę oraz zmieloną kolendrę lub połowę zielonych listków, wlać sok pomarańczowy i ocet balsamiczny
Gotować minutę.
4. Do sosu dodać mięso oraz marchewkę i pod przykryciem gotować na małym ogniu, aż mięso i marchew staną się zupełnie miękkie, czyli co najmniej 20 minut.

Podawać kotlety z ułożoną na wierzchu marchewką, posypane pozostałą kolendrą lub zieloną pietruszką.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj