Zielona sałata z sosem chrzanowym

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

Paczka gotowych sałat mieszanych lub pół główki sałaty lodowej i pół paczki roszponki, nieduża czerwona cebula. Na sos: pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżka oleju z pestek winogron, 2 łyżki świeżo startego lub 3 łyżki chrzanu ze słoika, sok z cytryny, sól i cukier według smaku.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

1. Wymieszać składniki sosu: dodając sól, cukier i sok cytrynowy należy próbować, aby nie dodać któregoś składnika w nadmiarze.
2. Sałatę opłukać, osuszyć, większe listki sałaty rozdrobnić palcami.
3. Cebulę pokroić w cienkie plasterki i porozdzielać je na poszczególne krążki.
4. Wymieszać składniki sałaty, polać je sosem i od razu podawać.

Dodatek cebuli nie jest konieczny, można ją zastąpić garścią kiełków lucerny lub rzodkiewki czy słonecznika.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama