Gęś nadziewana kaszą z grzybami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6-8 porcji)

Gęś, marchew, pietruszka, cebula, 6 suszonych grzybów, łyżka masła, półtorej szklanki kaszy gryczanej, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, jajko, łyżka masła, plasterek słoniny, sól, pieprz.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Karol Upadły i afera z mieszkaniem. Nawrocki rozbił się o mur faktów, krzyki PiS nie pomogą

Dzięki Jerzemu Ż. prokuratury wezmą się może wreszcie za tzw. flipperów. I w dużej mierze to dzięki niemu obecne szanse Karola Nawrockiego na zwycięstwo w wyborach są już tylko iluzoryczne.

Jan Hartman

1. Gęś sprawić,usunąć pozostałe piórka, odciąć skrzydła.
2. Skrzydła oraz ,jeśli są, podroby, ugotować wraz z  grzybami, marchwią, pietruszką oraz cebulą i 4 szklankami wody. Powinno po ugotowaniu pozostać 3 szklanki wywaru. Wywar przecedzić.
3. Posiekać wyjęte z wywaru grzyby, dodać kaszę, zieleninę i wywar oraz pokrojony w drobne kawałki plasterek słoniny. Chwilę gotować, aby kasza wchłonęła płyn. Ostudzić, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
4. Kaszą wypełnić gęś, zaszyć białą bawełniana nicią otwór i piec gęś najpierw w mocno nagrzanym piekarniku, a kiedy się zrumieni zmniejszyć temperaturę do 180 st. i dopiekać pod przykryciem z folii, od czasu do czasu polewając sosem.
5. Gęś piec tyle godzin, ile ma kilogramów, pod koniec pieczenia odkryć, aby się zrumieniła.

Upieczoną gęś najpierw przekroić na połowy, wyjąć kaszę, potem pokroić tuszkę na porcje. Podawać z kaszą ułożoną na tym samym półmisku.
Klasycznym dodatkiem do świątecznej gęsi jest surówka lub sałatka z czerwonej kapusty.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj