Jaja w cieście

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)
8 jaj na twardo.
Na ciasto: 5 łyżek mąki, 0, 3 szklanki mleka, łyżka stopionego masła
Do smażenia : 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Do posypania: 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Żałoba w kabarecie

Dotąd rozśmieszała Polskę, teraz ją zasmuciła. Joanna Kołaczkowska była jasnym punktem sceny kabaretowej bazującej na inteligentnym humorze. Ta era już powoli zmierzcha.

Aleksandra Żelazińska

1. Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, poprzekrawać na połówki.
2. Przygotować ciasto: wymieszać mąkę z mlekiem i żółtkami oraz stopionym masłem, dodać ubitą na sztywno pianę.
3. Rozgrzać na patelni olej.
4. Każdą połówkę jajka zanurzać w cieście, układać na rozgrzanym oleju, smażyć z obu stron na złocisto. Odsączać na warstwie kuchennego papierowego ręcznika.
Potrawę posypać po wierzchu siekana zielona pietruszką.


Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama