Rosół oryginalny z orzechami
(4 porcje)
Jeden pojedynczy filet z kurzej piersi, 5 szklanek rosołu drobiowego z kostki, 4 łyżki posiekanych włoskich orzechów, na koniec łyżeczki do kawy cynamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 3 dymki, sól.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Zapomniane smaki
Makaron z truskawkami, który Iga Świątek nazwała smakiem dzieciństwa, stał się globalnym kulinarnym hitem. W Polsce kojarzy się raczej ze smakiem PRL: kuchni siermiężnej, pogrążonej w niedoborach i „przejściowych” trudnościach z zaopatrzeniem.
1. Filet z kurczaka zalać rosołem, dodać dymki (tylko ich białe części; szczypior zachować), gotować 25 minut.
2. Dymkę po ugotowaniu usunąć, dodać do zupy posiekaną zieloną pietruszkę i posiekane orzechy, sok cytrynowy i szczyptę cynamonu, gotować jeszcze 15 minut.
3. Mięso wyjąć z zupy, ostudzić, pokroić w cienkie paski i włożyć z powrotem do zupy. Zagotować.
4. Szczypior z dymki posiekać, posypać nim każdą porcję zupy.
Oryginalny smak i zapach tej zupy jest jej szczególną zaletą. Rosół z orzechami jest przy tym niezwykle prostą a efektowną zupą.