Marchew z pieczarkami – dla dorosłych

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 – 6 porcji)

3 duże marchwie, 30 dag pieczarek, nieduża cebula, 10 dag wędzonego boczku, szklanka wytrawnego białego wina, 2 łyżki masła, cukier, sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku, 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Teraz będziesz ważką

Rozmowa z dr Katarzyną Żak-Jasińską, pediatrą zajmującą się opieką paliatywną, o przeżywaniu ostatnich chwil z dziećmi i szukaniu drogi powrotu do życia po ich stracie.

Paweł Walewski

1. Boczek pokroić drobno i stopić na maśle, dodać posiekaną cebule i chwilę podsmażać.
2. Marchew i pieczarki pokroić na plasterki i dodać do usmażonej na boczku cebuli, wlać wino i dusić.
3. W czasie duszenia (20 minut) doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz sokiem z cytryny.
4. Tak przyrządzoną marchew podawać posypaną siekaną zieloną pietruszką.

W wersji nie tylko dla dorosłych można pominąć dodatek wina, jednak potrawa nie będzie miała już tak doskonałego smaku.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj