Pomidorowe ziemniaki
(4 porcje)
12 średnich ziemniaków, 3 pomidory, cebula, 3 łyżki masła, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, łyżka posiekanego koperku, pół szklanki śmietany, pół łyżki mąki, sól, pieprz.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Pasożyty z patożycia
Mogłoby się wydawać, że TikTok to kilkunastosekundowe rolki, które młodzi nałogowo scrollują. Ale są tam również kilku-, a nawet kilkunastogodzinne live’y, na których z pozoru nic się nie dzieje. I to one są kluczowe. Tam się zarabia, buduje pozycję, rekrutuje zwolenników.
1. Cebulę posiekać i poddusić na maśle.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę nieco większą niż na jarzynową sałatkę, dodać do cebuli, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem.
3. Pomidory pokroić na cząstki rozgotować, po czym zmiksować i przetrzeć przez durszlak.
4. Pomidory dodać do prawie gotowych ziemniaków.
5. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do potrawy i zagotować. Doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Doskonały dodatek do potraw z jaj lub ryb albo upieczonej z ziołami kiełbasy. Świeże pomidory, które w przepisie zaleca się ugotować i zmiksować można oczywiście zastąpić przecierem pomidorowym lub gotowymi pomidorami z puszki (krojonymi).