Pomidorowe ziemniaki
(4 porcje)
12 średnich ziemniaków, 3 pomidory, cebula, 3 łyżki masła, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, łyżka posiekanego koperku, pół szklanki śmietany, pół łyżki mąki, sól, pieprz.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Niepoczytalni?
Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.
1. Cebulę posiekać i poddusić na maśle.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę nieco większą niż na jarzynową sałatkę, dodać do cebuli, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem.
3. Pomidory pokroić na cząstki rozgotować, po czym zmiksować i przetrzeć przez durszlak.
4. Pomidory dodać do prawie gotowych ziemniaków.
5. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do potrawy i zagotować. Doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Doskonały dodatek do potraw z jaj lub ryb albo upieczonej z ziołami kiełbasy. Świeże pomidory, które w przepisie zaleca się ugotować i zmiksować można oczywiście zastąpić przecierem pomidorowym lub gotowymi pomidorami z puszki (krojonymi).