Ziemniaki z kalafiorem
(4 porcje)
4 duże ziemniaki, nieduży kalafior, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Wściekły pies
Picie w Polsce to temat rzeka. Rzeka to zresztą dobra metafora. W zeszłym roku branża zarobiła 50 mld zł. A mówimy o czymś, czego wyprodukowanie kosztuje grosze – mówi Ryszard, od ponad 20 lat związany z branżą alkoholową. Sam jest alkoholikiem, ma ojca alkoholika i żonę alkoholiczkę.
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
2. Kalafior podzielić na niewielkie cząstki, (włożyć na chwilę do zimnej wody zakwaszonej octem lub kwaskiem cytrynowym).
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Poddusić na oliwie, aż cebula się zeszkli. Dodać curry, pieprz i podsmażyć. po czym dolać 5 łyżek wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut.
4. Do cebuli z czosnkiem dodać ziemniaki i kalafior, dodać sól, wymieszać, dodać trochę wody. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, najlepiej na płytce, około 30 minut.
5. Kiedy ziemniaki i kalafior są już miękkie, gotować chwilę bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu.
Ziemniaki z kalafiorem doskonale smakują z sałatką z pomidorów z cebulą lub posypaną siekanymi zielonymi listkami kolendry.
Komentarze
Witam serdecznie
Bardzo zależy mi na tym przepisie, bo mama coś wspominała, że pamięta ciasto z amoniakiem i kremem z dzieciństwa i chcę jej zrobić niespodziankę ;), lecz nie do końca wiem co zrobić z kostką masła podaną w składnikach na krem. Czy należy mleko zagotować z cukrem i masłem? Bo w punkcie 5 i 6 powtarza się mąka ziemniaczana.
pozdrawiam
Malwina