Zupa zupie nie równa

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Znów grzebałem w starych książkach i dogrzebałem się paru fajnych przepisów. Niektóre podkradłem Basi z jej „Kuchni polskiej na nowo odkrytej”. Rezultat tego buszowania Wam przedkładam. I to zarówno ze względu na język soczysty, jędrny, smakowity i prosty jak i z powodu samych przepisów, które warto ponownie na nasze stoły wyciągnąć. No powiedzcie sami czy warto zjeść zupę rakową ( a sezon tuż, tuż) robioną jak przed wiekami; albo polewkę piwną na zimno gdy za oknem upał?

Zupa rakowa

Obierają się ze skorup ugotowane raki(na osobę np.20) wziąć należy półtory kopy: odłączać skorupki a osobno szyiki , te ostatnie póydą do wazy. Skorupy zaś wypłukawszy tłuka się miałko w moździerzu, do których dodawszy półtora funta masła, należy znowu razem przetłuc. Gdy się to uskuteczni, wybiera się do rondelka i na miernym smaży ogniu (często mieszając) dopóki masło nie weźmie koloru rakowego.

Późniey się przeciska mocno przez serwetę lub płótno; wyciśnione tym sposobem masło leje się do rondla , do którego dodawszy nieco szynki krajaney w kostkę, cielęciny, włoszczyzny i korzeni zasmażyć na ogniu , późniey dodać półkwarty pszenney mąki, zamieszać i znowu nieco podsmażyć. Zdjąwszy z ognia rozprowadza się bulonem wygotowanym wyżey podanym sposobem, do czego dodaje się półkwarty kwaśney śmietany i tyleż białego wina; wszystko to gotować kwadrans mieszając często. Gdy się ugotuje należycie przecedzić przez sitko do czystego rondla, do czego wkłada się trochę ryżu odgotowanego, kopru świeżego pokrajanego, szyjek rakowych i kilkanaście skorup odgotowanych i ofaszerowanych(czyli nadzianych), cytryn z parę pokrajanych w talerzyki, kilka drobnych kalafiorów, szparagów krajanych(jeśli się znaydować mogą). Z temi wszystkiemi ingredyencjami, przy wydaniu należy zupę zagotować i wydać do stołu”- „Kucharz dobrze usposobiony” Jan Szyttler 1830

Zupa szczupakowa tłuczona
Upiekłszy rumiano głowę szczupaka, potłucz ją drobno z parą pieczonymi jajami, grzankami z bułek, garścią migdałów, także drobno tłuczonych, potem zagotuj w kwarcie zupy grochowej lub wody pietruszkowej, dodaj kawałeczek masła, i nieco kwiatu muszkatołowego i przetrzyj przez sito na przysmarzane (tak! – przyp. autorki) grzanki” – „Praktyczna  kucharka” 1902

Zupa ze szpinaku ze skowronkami
6 skowronków zalać  bulionem i ugotować smak. Szpinak ugotować, przetrzeć przez sito , połączyć z bulionem i już nie gotować. Skowronki dodać do zupy. „Kucharz Nowy dla Osób Osłabionych” Jan Szyttler 1837

Chłodnik polski na 8 osób
Wziąć pół  garnca kwaśnej śmietany, 3 kwaterki sosu ogórkowego , 8 twardo ugotowanych  żółtek , przetrzeć przez sito, zmięszać to wszystko razem i przecedzić do wazy: ugotować osobno młodych buraczków, kalafiorów, grubo pokrajanego szczawiu, szparagów i szyjek rakowych, włożyć kilka świeżych ogórków w kostkę pokrajanych jako też twardo ugotowanych jaj , trochę  soli , siekanego kopru i trybulki, na koniec kawałek lodu” – „1000 potraw , ciast  i wetów podług najbieglejszych europejskich kuchmistrzów z dodaniem kilku słów o usłudze stołowej” 1854

Kalteszal
Szklanka cukru , 10 dag rodzynek ,kawałek cynamonu , 3  łyżki startego suchego chleba ,sok z 2 cytryn,1 cytryna skrojona w plasterki , pół butelki czerwonego wina , 2 butelki piwa.

Rodzynki zalać wrzątkiem i chwilę gotować, odcedzić. Wymieszać wino z piwem i cukrem, dodać cynamon i sok cytrynowy, starty chleb i wreszcie pokrojoną w plasterki cytrynę. Podawać na zimno. – „Praktyczny kucharz warszawski” 1895

Polewka piwna , czysta
6 szklanek piwa,2-3 łyżki cukru, skórka z połowy cytryny ,  łyżka rodzynek, łyżka soku cytrynowego, kawałek cynamonu, 10 dag białego sera.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Chude lata dla otyłych

Jesteśmy świadkami jednej z największych rewolucji społecznych ostatnich lat. Leki takie jak semaglutyd (Ozempic, Wegovy) lub tirzepatyd (Mounjaro, Zepbound) okazały się – wreszcie? – skuteczne w walce z otyłością. I już zmieniają świat: od półek sklepowych po relacje intymne.

Paweł Walewski

Zagotować piwo z cukrem ,skórką cytrynową, rodzynkami ,  cynamonem i sokiem cytrynowym. Ser pokroić  w  niewielką kostkę, dodać do  polewki, według „Ilustrowanego kucharza krakowskiego dla oszczędnych gospodyń” Marii Gruszeckiej 1898

Chyba warto było poświęcić trochę czasu na szperanie po bibliotecznych półkach.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama