Chłodnik truskawkowy
(4 porcje)
3 szklanki jogurtu naturalnego, 40 – 50 dag truskawek, cukier puder do smaku (około pól szklanki), 2 – 3 łyżki małych rodzynek sułtanek, szczypta cynamonu, do przybrania listki melisy.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Wściekły pies
Picie w Polsce to temat rzeka. Rzeka to zresztą dobra metafora. W zeszłym roku branża zarobiła 50 mld zł. A mówimy o czymś, czego wyprodukowanie kosztuje grosze – mówi Ryszard, od ponad 20 lat związany z branżą alkoholową. Sam jest alkoholikiem, ma ojca alkoholika i żonę alkoholiczkę.
1. Truskawki obrać z szypułek dodać szklankę wody mineralnej bez gazu i zmiksować.
2. Wymieszać owoce z jogurtem i cukrem pudrem oraz cynamonem.
Oziębić.
Chłodnik podawać z listkami melisy, można także dodać do każdej porcji kilka kostek lodu.