Domowy mielony

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Żałoba w kabarecie

Dotąd rozśmieszała Polskę, teraz ją zasmuciła. Joanna Kołaczkowska była jasnym punktem sceny kabaretowej bazującej na inteligentnym humorze. Ta era już powoli zmierzcha.

Aleksandra Żelazińska

Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego, cielęcego lub z indyka, 2 czerstwe kajzerki, żółtko i jajko, łyżka siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, pół łyżeczki majeranku, pół cebuli, łyżeczka masła.
Do panierowania pól szklanki tartej bułki.
Do smażenia: 6 łyżek oleju lub oliwy.

1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na maśle.
2. Bułki namoczyć w wodzie, po czym odcisnąć i rozdrobnić widelcem.
3. W miseczce wymieszać mięso, rozdrobnioną bułkę i jajk, podsmażoną cebulę oraz przyprawy.
4. Formować owalne kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie do momentu, kiedy zrumienią się na ciemnozłoto.
Kotlety nie powinny się smażyć zbyt gwałtownie aby nie spiekła się nadmiernie powierzchnia a w środku mięso nie pozostało surowe.
Są usmażone, kiedy po nakłuciu wycieka z nich przejrzysty sok.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama