Kotlety cielęce z anchois

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

4 spore kotlety z cielęcej szynki, łyżka oliwy z oliwek, jeden filet anchois, 2 łyżki gęstej śmietany 18-proc., sól, pieprz. 

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Wściekły pies

Picie w Polsce to temat rzeka. Rzeka to zresztą dobra metafora. W zeszłym roku branża zarobiła 50 mld zł. A mówimy o czymś, czego wyprodukowanie kosztuje grosze – mówi Ryszard, od ponad 20 lat związany z branżą alkoholową. Sam jest alkoholikiem, ma ojca alkoholika i żonę alkoholiczkę.

Juliusz Ćwieluch

1. Kotlety cielęce dobrze zbić, uformować tłuczkiem owalny kształt, posypać

solą i pieprzem.
2. Filet anchois bardzo drobno posiekać.
3. Na rozgrzanej na patelni oliwie usmażyć cielęce kotlety, po 3 minuty z każdej strony.
4. Kotlety zdjąć z patelni, na którą wlać śmietanę i dodać filet anchois. Mieszając drewniana łyżką podgrzewać sos, nie dopuścić jednak do zagotowania.
5. Polać sosem kotlety i podawać z ziemniakami lub ryżem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj