Cykoria ze śmietaną
(4 porcje)
4 spore cykorie, łyżka masła i łyżka oliwy, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka śmietany lub śmietanki 12-proc.
1. Umyte cykorie podzielić na pojedyncze listki, pokroić je w wąskie paski.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Diabeł i raj Katarzyny Gärtner
83-letnia dziś Katarzyna Gärtner, słynna kompozytorka „Małgośki” i wielu innych przebojów, tuła się po domach przyjaciół i stara odzyskać dom, studio oraz swój dorobek artystyczny.
2. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną cykorię i smażyć, aż brzegi paseczków cykorii zaczną się rumienić. Doprawić solą, cukrem i pieprzem
3. Wlać na patelnię śmietanę i dusić potrawę 5-10 minut.
Gdyby potrawa okazała się zbyt mało pikantna, można pokropić ją sokiem cytrynowym.